beethoven geceleri
Expired!
,

Beethoven Geceleri

metin ülkü

Metin Ülkü

1962 yılında Ankara’da doğdu. 1972 yılında İstanbul Devlet Konservatuarı Piyano Bölümü’ne girdi. Selman Ada, Lale Önge, Gülsin Onay’ın öğrencisi oldu. 1974-1979 yılları arası Fransız Kültür Merkezi’ndeki Fransızca kurslarına devam etti ve Fransa Kültür Bakanlığı onaylı “Alliance Française” diploması aldı. 1978’den itibaren Kompozisyon Bölümü’nde Prof.Cengiz Tanç ile çalıştı. 1981 yılında Konservatuar’ın Piyano Bölümü Yüksek Devresi’nden Prof. Judith Uluğ’un öğrencisi olarak mezun oldu. Konservatuvar’daki öğrenimi sırasında Fransa’nın Nice şehrindeki Yaz Akademisi’nde Jeanne-Marie Darré ustalık sınıfına katıldı. 1982’de aldığı İsviçre bursu ile Cenevre’de Yaz Kursu’nda Nikita Magalof ile çalıştı. Lozan Konservatuarı’na girerek Brigitte Meyer’in öğrencisi oldu. Bu ülkedeki öğrenimi sırasında Salzburg’a giderek 1983’de Mozarteum Müzik Akademisi’ndeki Yaz Kursu’nda Prof. Carl Seemann ile çalıştı. Kasım 1984’te İstanbul’da Sevda Cenap And Vakfı’nca düzenlenen 4. Müzik Yarışması’nda Piyano Dalında Türk bestecisini en iyi yorumlayan piyanist ödülü ve 2.lik ödülünü aldı. Aynı yıl Lozan Konservatuvarı’nın Virtuosité diplomasını aldı. 1984-1985 yılları içinde Cenevre’de Eduardo Vercelli ile çalıştı.

1985 yılında İstanbul’a döndü, Mimar Sinan Üniversitesi Devlet Konservatuarı’nda hocası Prof.Judith Uluğ ile çalışarak Yüksek Lisans ve Sanatta Yeterlik eğitimini tamamladı. Bu dönemde Prof. Filiz Ali yürütücülüğünde Fransız Barok Müziği, Couperin ve Rameau hakkında ve Prof. Judith Uluğ’un danışmanlığında Çeşitleme Biçimi başlıklı eser metni çalışmalarını gerçekleştirmiştir. Bu dönemde, 1987’de M.S.G.S.Ü. Devlet Konservatuvarı’nca düzenlenen Yaz Kursu’nda İdil Biret ile çalıştı. Çeşitli çağdaş müzik konserlerinde çoğunlukla Türk bestecilerinin eserlerini seslendirdi. Çoğu eserin ilk seslendirmelerini gerçekleştirdi. 2000 yılında, Arzu Temizer Ülkü ile Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda çağdaş eserlerden oluşan iki-piyano resitali verdi. “Açık Radyo”da “Ludus Tonalis” adında çağdaş piyano eserleri hakkında programlar yaptı. Metin Ülkü Polonya, İsviçre, Kuveyt, İngiltere, Yunanistan ve Kıbrıs’ta çeşitli solo piyano ve oda müziği konserleri gerçekleştirmiştir. Çağdaş Türk Bestecileri’nin eserlerini ağırlıklı olarak seslendirdiği konserlerini sürdürmekte ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nda Profesör Öğretim Üyesi olarak çalışmalarına devam etmektedir.

M.S.G.S.Ü. Devlet Konservatuvarı’nda Piyano Anasanat Dalı Bölüm Başkanlığı ve Uluslararası İlişkiler koordinatörlüğü görevleri yapmış, Ritmik ve Korrepetisyon Bölümü öğrencilerine Doğaçlama, Piyano Bölümü öğrencilerine Piyanoda Armoni dersleri vermiştir. Ayrıca Piyano Anasanat Dalı’ndaki çalgı ve Oda Müziği derslerinin yanı sıra Yüksek Lisans ve Sanatta Yeterlik öğrencilerine Fransız Bestecileri Piyano Müziği ve Bartok’un Piyano Müziği derslerini de vermektedir. Çok sayıda Yüksek Lisans ve Sanatta Yeterlik öğrencisinin eser çalışması ve tezlerinde danışmanlık görevi üstlenmiştir.

Metin Ülkü’nün CD çalışmaları sürmekte olup, Nazife Güran (Kalan), Üç Çağdaş Türk Bestecisi (Kalan), İlhan Usmanbaş: Ölümsüz Deniz Taşlarıydı (Yapı Kredi Yayınları, 1. Baskı CD eki), “İstanbul’dan Yeni Müzik”(Kaset), “Yolculuk”(Lilamüzik),”Balkanlardan”(AK Müzik) başlıklı CD’lerde solo piano ve duo kayıtları bulunmaktadır. “5 Rumeli Türküsü” Şan-Piyano Düzenlemeleri Pan Yayıncılık tarafından basılmıştır.

Metin Ülkü Pera Piyano Yarışması’nda, Edirne Rotary Kulüp Piyano Yarışması’nda, Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Ulusal Piyano Yarışması’nda ve Filarmoni Derneği Faruk Erengül Piyano yarışmasında jüri üyeliği görevinde bulunmuştur. Ecume (Fransa) ve Akdeniz Gençlik Orkestrası’nın (Fransa) davetleri üzerine Türkiye’de Müzik Eğitimi konulu seminer vermiş ve ustalık sınıfı hocalığı yapmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Rating*

Go to Top
Bize Yazın
Nasıl yardımcı olabiliriz?
Kuğu Müzik
Nasıl yardımcı olabiliriz?